InFacts mai-måling utført for Nettavisen viser nok en måned med svært stabile resultater i velgerlandskapet. Når vi tar høyde for feilmarginene, er det ingen statistisk signifikante endringer for noen av partiene.
For andre måned på rad har den rødgrønne blokken flertall i mandatfordelingen – 90 mot 79 – men flertallet er vel å merke avhengig av støtte fra Rødt.
Samtidig viser målingen at flere av partiene på borgerlig side sliter, særlig KrF og Venstre som begge ligger godt under sperregrensa.
Arbeiderpartiet (29,0 %): Foresatt største parti
Arbeiderpartiet holder seg på et stabilt høyt nivå, med en oppslutning tett opp mot 30 prosent – et nivå de har holdt siden regjeringsbruddet med Senterpartiet. At partiet opprettholder en såpass sterk støtte over tid, tyder på at effekten av regjeringsbruddet og Stoltenbergs comeback fortsatt gir positivt utslag. Det er også sannsynlig at velgernes oppfatning av partiets styringsevne i en urolig tid spiller inn.
Velgergrunnlaget er bredt og demografisk jevnt fordelt. 71 % av Ap-velgerne fra 2021 sier at de vil stemme på partiet igjen. Ap henter særlig støtte fra tidligere hjemmesittere (13 %), men også fra borgerlig side, spesielt Venstre (9 %) og til en viss grad Høyre (5 %). Samtidig lekker partiet 6 % til Frp, og 12 % av deres tidligere velgere oppgir at de nå er usikre eller ikke ville stemt.
Fremskrittspartiet (21,2 %): Fortsatt størst på borgerlig side
Frp holder stand som det største partiet på borgerlig side, og har den høyeste lojaliteten blant samtlige – 83 % av 2021-velgerne forblir trofaste. Partiet står sterkest blant menn (28 %) og i Sør-Norge (29 %), men har lavere oppslutning i Oslo (9 %). Frp avgir velgere både til Høyre (7 %) og Ap (5 %), og 8 % av deres tidligere velgere er nå usikre eller sier de ikke ville stemt.
Høyre (18,6 %): Vedvarende utfordringer
Høyre oppnår 18,6 % og ligger fortsatt et godt stykke bak Frp. Partiet har en lavere lojalitet enn både Ap og Frp (60 %), og taper velgere til Ap (6 %) og til de som nå er usikre (9 %). På plussiden vinner Høyre velgere fra Frp og Senterpartiet (begge 7 %). Velgermassen er jevnt fordelt demografisk, uten tydelige forskjeller i kjønn, alder eller geografi.
SV (7,3 %): Står sterkt blant unge og i byene
SV ligger stabilt rundt 7 %, og gjør det særlig godt blant unge velgere (12 % i alderen 18–29 år) og i Oslo (15 %). Lojaliteten har styrket seg siden forrige måling (65 % mot 52%), men partiet tiltrekker seg relativt få nye velgere.
Senterpartiet (5,8 %): Sliter med å vinne tilbake velgerne
Senterpartiet makter heller ikke denne måneden å øke oppslutningen. Partiet gjør det svakt i Osloområdet (under 1 %), men får relativt god støtte blant velgere over 65 år (12 %). Lojaliteten er svært lav – kun 36 % av velgerne fra 2021 sier de vil stemme SP igjen. Partiet lekker velgere i begge retninger, og hele 7 % går nå til Høyre.
Rødt (5,5 %): Nøkkelrolle for rødgrønt flertall
Rødt holder seg godt over sperregrensa. Velgergrunnlaget er bredt med hensyn til demografi, men lojaliteten er relativt lav (58 %). Partiet spiller en avgjørende rolle for det rødgrønne mandatflertallet i denne målingen.
Venstre (3,0 %): Under sperregrensa også denne måneden
Venstre forblir under sperregrensa, og står særlig svakt blant eldre velgere (kun 0,5 % i alderen 65+). Lojaliteten er lav (43 %), og partiet mister velgere til både Ap (9 %) og Frp (5 %).
KrF (3,0 %): Tydelige markeringer gir ikke uttelling
KrF oppnår 3,0 % og ligger under sperregrensa også denne måneden, til tross for høy synlighet etter landsmøtet og tydelige verdikonservative markeringer. Et lyspunkt for partiet er Midt-Norge, hvor partiet får 7 %. KrFs lojalitet ligger på moderate 57 %, og partiet har lav tilstrømning av nye velgere.
MDG (2,8 %): Fortsatt motvind
Miljøpartiet De Grønne får 2,8 % og holder seg godt under sperregrensa. Lojaliteten er lav (44 %), og partiet mister fortsatt flere velgere enn det vinner. Det er verdt å merke seg at 3 % av partiets tidligere velgere nå går til Frp – en liten, men symboltung velgerflukt.
Konklusjon
Målingen viser stor grad av stabilitet i partilandskapet – ingen partier har signifikante endringer i oppslutning siden forrige måling i april. Ap befester sin posisjon som det klart største partiet, og rødgrønn blokk beholder et klart flertall. Men dette flertallet er vel å merke avhengig av støtte fra Rødt – et parti som har signalisert at det vil stille tydelige krav for å støtte en Ap-ledet regjering.
På borgerlig side er fortsatt Frp størst, mens Høyre har utfordringer både med lojalitet og velgertilgang. KrF og Venstre forblir under sperregrensa, noe som bidrar til at borgerlig side er et godt stykke unna et flertall i denne målingen.
Vegard Jarness
PhD og seniorkonsulent
Her kan du også lese Nettavisen-artikkelen der tallene kommentert av valgforskere og de politiske partiene.