Den ferskeste landsdekkende meningsmålingen vi har gjennomført for Nettavisen, viser at bevegelser i velgermassen ikke nødvendigvis medfører endrede styrkeforhold mellom blokkene.
Frp gjør et byks framover og er nå nesten like store som Ap. Samtidig sliter Høyre i kraftig motvind. Slik situasjonen ser ut nå, kaprer de borgerlige partiene i stor grad velgere fra hverandre. Samtidig gjør den rødgrønne blokken det samlet sett bra og sikrer et klart mandatflertall – 88 mot 81. At KrF igjen havner under sperregrensa og lekker velgere til Ap, forsterker den negative trenden for borgerlig side.
Frp vokser, men kaprer primært velgere fra Høyre
Frp fremstår som målingens store vinner, med en oppslutning på solide 23,9 %. Partiet vokser med betydelige 2,9 prosentpoeng siden forrige måling, og puster nå Ap i nakken som nest største parti.
Som tidligere er støtten til Frp spesielt sterk blant menn, hvor hele 30,9 % sier de ville stemt på partiet, mot kun 16,3 % blant kvinner. Blant unge i alderen 18–29 år er oppslutningen hele 35,1 %, noe som vitner om bred appell i yngre velgergrupper.
Frp har også imponerende høy velgerlojalitet – hele 83,2 % av partiets velgere fra forrige stortingsvalg sier de vil stemme Frp igjen. Partiet stjeler hele 29,3 % av Høyres tidligere velgere, samt mindre andeler fra Venstre (6,7 %) og Ap (3,9 %).
Høyre i motvind
For Høyre fortsetter nedturen. Partiet måles til kun 14,8 %, noe som er det svakeste resultatet InFact har registrert siden 2009. Velgerlojaliteten er på beskjedne 53 %, og partiet lekker i stor grad til Frp. Hele 29,3 % av Høyres tidligere velgere har gått over til Frp, mens andre strømmer til sofavelgerne (8,1 %) og Ap (3,0 %).
Overgangene den andre veien er langt mer beskjedne, med kun små drypp fra blant annet sofavelgere (4,9 %) og Frp (2,7 %). Den svake velgerlojaliteten og den kraftige lekkasjen til Frp gjør at Høyre nå fremstår som en klart svekket aktør i det borgerlige landskapet.
KrF tilbake under sperregrensen
KrF havner igjen under sperregrensen med 3,2 % oppslutning. Dette er dårlig nytt for borgerlig blokk, som dermed mister viktige mandater.
Partiet sliter særlig med å mobilisere yngre velgere, samtidig som kjernevelgerne i eldre aldersgrupper heller ikke i tilstrekkelig grad slutter opp om partiet. Et lite lyspunkt er oppslutningen på 7,5 % på Vestlandet, men også der er oppslutningen svakere enn tidligere.
KrF har riktignok relativt sterk velgerlojalitet (69,4 %), men de klarer i svært liten grad å hente nye velgere. Samtidig mister partiet 5,6 % av sine tidligere velgere til Ap – et tydelig eksempel på hvordan KrF er med på å svekke borgerlig blokk.
Venstre holder hodet over vannet
Venstre ender på 4,4 % og holder dermed sperregrensen på en viss avstand. Partiet gjør det best i Oslo med 8,3 % oppslutning, men sliter i andre regioner.
Velgerlojaliteten er lav (kun 44,4 %), og partiet taper betydelige 6,7 % av sine tidligere velgere til Frp. Et lyspunkt for Venstre er imidlertid at de henter 12,8 % av tidligere MDG-velgere.
Ap stabilt, men svakere enn toppmålingene
Arbeiderpartiet lander på 25,2 %. Dette er klart svakere enn toppnoteringene på over 30 % tidligere i år. Partiet gjør det fortsatt godt blant eldre over 65 år (27,0 %), men er ikke fullt så gode på å engasjere yngre velgere.
Velgerlojaliteten er middels (66,4 %). Ap henter velgere fra flere partier – blant annet 12,0 % fra Venstre, 6,4 % fra Rødt og mindre andeler fra KrF, Frp og Høyre. Samtidig lekker Ap også noe til både Frp og Høyre.
Sp sliter fortsatt
Senterpartiet måles til 7,2 %. Dette er en svak oppgang fra forrige måling, men oppgangen er innenfor feilmarginen, og oppslutningen er nesten halvert sammenliknet med valgresultatet fra 2021.
Partiet står sterkest i Midt-Norge (15,6 %), men gjør det svakt i Oslo (1,5 %). Velgerlojaliteten er lav (40,6 %), og partiet taper særlig til Ap (hele 12,0 %), men også til Høyre og SV.
SV og Rødt stabile – MDG under sperregrensen
SV holder seg stabilt på 7,9 %, omtrent som ved valget i 2021. Partiet gjør det bedre blant kvinner (10,9 %) enn menn (5,1 %). SV gjør det også godt blant yngre velgergrupper. Velgerlojaliteten er svak (52,0 %), men partiet henter en del velgere fra MDG (23,1 %).
Rødt ligger på 6,1 %, med best oppslutning blant 30–44-åringer (10,3 %). Velgerlojaliteten er høy (66,0 %), men partiet taper noe til Ap. Det er lenge siden vi har sett Rødt under sperregrensa, og partiet ser ut til å kunne spille en avgjørende rolle når mandatene skal fordeles mellom blokkene etter høstens valg.
MDG sliter fortsatt og måles til svake 2,8 %. Velgerlojaliteten er svært lav (25,6 %), og partiet taper særlig til SV og Venstre.
Konklusjon: Rødgrønn blokk har overtaket – borgerlige partier stjeler fra hverandre
Frp er i siget, men fremgangen skjer i stor grad på bekostning av Høyre og andre borgerlige partier. Samtidig havner KrF igjen under sperregrensa, og borgerlig side gjør det samlet sett relativt svakt.
På rødgrønn side holder Ap seg relativt stabilt, samtidig som SV og Rødt står støtt. Samlet gir dette rødgrønn blokk et klart flertall med 88 mandater, mot 81 for de borgerlige. Med denne tendensen – der borgerlig side i stor grad stjeler velgere fra hverandre – fremstår det rødgrønne flertallet som nokså klart denne måneden. Dersom borgerlig side skal vinne tilbake flertallet, hjelper det lite med et sterkt Frp. Dersom Høyre fortsetter å slite og Krf havner under sperregrensa, kan det se mørkt ut for drømmen om en borgerlig regjering.
Vegard Jarness
PhD og seniorkonsulent
Her kan du også lese Nettavisen-artikkelen der tallene kommentert av valgforskere og de politiske partiene.